divendres, 29 de novembre de 2013

Xerrada-taller a l'escola Amadeu Vives amb pares i alumnes "El pas de primària a secundària"

Imatge del cartell de la xerrada, extreta d'Internet
La direcció de l'escola i els responsables de l'AMPA van plantejar la necessitat d'una xerrada-taller adreçada a les famílies del cicle superior de primària, on participessin alhora els alumnes i els seus progenitors, per abordar conjuntament el pas de primària a secundària. 

Aquest canvi és un moment delicat a la vida dels nostres fills i filles que, a més, es troben en edat preadolescent. Quan les famílies centren la seva atenció en fer un bon acompanyament als seus fills i filles les possibilitats d’èxit augmenten exponencialment. 

Els alumnes i els seus progenitors van treballar a fons els desitjos, les pors, i la necessitat de conèixer d'aquest proper canvi amb profunditat.

L'activitat, dirigida per la Núria Ribera, formadora de la FAPAC, es va realitzar el dia 27 de novembre, a l'aula d'audiovisuals de l'escola Amadeu Vives. Hi van participar 41 persones.

dilluns, 25 de novembre de 2013

Teatre-fòrum a l'escola Joaquim Blume:"Ponts per a la relació família-escola, una cooperació possible"

Teatre-Fòrum, Cía Teatre del Buit
El dia 21 de novembre es van presentar a l'escola Joaquim Blume un Teatre-Fòrum a càrrec de la Companyia Teatre del Buit. Hi van participar una quinzena de persones entre mestres i pares. Es tracta d'una iniciativa que pretén reflexionar sobre les relacions que s'estableixen entre l'escola i les famílies, els educadors i els alumnes, el personal tècnic i de suport, les diferents administracions, l'AMPA, etc... 

L'activitat ha consistit en una representació d'uns quaranta minuts, en la qual els dos protagonistes recorden situacions viscudes a l'escola: les espectatives dels pares, les pors dels alumnes, les vivències dels mestres... I en acabar, moments per a la reflexió amb una pregunta clau: "què podem fer nosaltres per crear ponts d'entesa entre les famílies i l'escola?"

Cada família, cada mestre, cada persona, té punts de vista diferents, mirades diferents sobre allò que l'envolta. I, es clar, també sobre l'escola. I per facilitar l'entesa cal incloure totes aquestes mirades i maneres de fer. Com? Necessitem vies de comunicació, temps per parlar i confiança.

Els pares han de tenir total confiança en els mestres i els mestres confiança plena en la tasca dels pares. És important que cadascú ocupi un lloc, tingui clar quin és i se li respecti. Això dona seguretat a les persones.

L'escola ha de crear vies per integrar a totes les famílies, ha d'evitar l'exclusió per motius de comportament, llengua, costums... I les famílies han de tenir una actitud respectuosa cap a l'escola i els mestres. Perquè els nens sempre són lleials a les seves famílies. I la seva actitud depèn molt del què vegin a casa. Si la relació escola-família no és bona, l'alumne no nota. I llavors se'n resent l'aprenentatge.

I respecte als medis per aconseguir-ho. Ja sabem que l'actual crisi ens ha suposat perdre molts recursos, sobretot els econòmics. Però l'actitud ha de ser positiva. Construïr amb el que tinguem a ma.  Hi ha molta diferència entre aquesta actitud: "cada cop tenim menys, és el què hi ha...."  i  aquesta altra:  "què tenim? I amb això què podem fer? Doncs, fem-ho!"

dijous, 21 de novembre de 2013

Èxit de participació a la xerrada "El pas de primària a secundària" a càrrec de Toni Argent, a l'Institut Pau Vila


Xerrada "El pas de primària a secundària", Biblioteca de Gràcia

El pas de primària a secundària és un repte tant pels alumnes com pels pares i mares.

La xerrada-taller es va realitzar el dia 19 de novembre i va omplir de gom a gom la Biblioteca pública de Gràcia, dins de l'Institut Pau Vila.

L'activitat es va adreçar als pares i mares de 1r ESO de l'institut i als de 6è de primària dels centres vinculats: Joanot Alisanda, Miquel Martí i Pol i Teresa Claramunt.

En Toni Argent, professor de secundària i coordinador del Projecte educatiu "Millorem" ens ha desgranat en aquesta xerrada-taller, els canvis més importants d'aquest salt d'etapa.

Es van treballar les transformacions clau en el pensament adolescent, de com canvia la manera d'estudiar entre primària i secundària, de les " pors" de mares i pares versus les oportunitats per a fills i filles, entre d'altres qüestions. La intervenció va durar dues hores, però van passar volant!

L'activitat va comptar amb la participació de 55 pares i mares, tot un exitàs!!!

dimecres, 20 de novembre de 2013

Tallers "Anima't i juga amb ells", d'octubre i novembre

"Anima't i juga amb ells" a l'escola Juan Ramón Jiménez
L'escola Juan Ramón Jiménez i l'escola Miquel Carreras han realitzat durant l'octubre i novembre, el taller "Anima't i juga amb ells" a càrrec de psicmotricistes de l'empresa Kairós.

Es tracta d’un taller de jocs motrius que s’adreça a les famílies que vulguin mantenir una estona de joc creatiu amb els seus fills i filles, i compartir-la amb altres pares i mares en un clima lúdic i distès.

Hi van participar 15 famílies a l'escola Juan Ramón Jiménez i 12 a l'escola Miquel Carreras. A cada escola s'han realitzat sis sessions de 90 minuts.


dimarts, 19 de novembre de 2013

L'Ada Cusidó explica el conte "Dins el cor" a les famílies del CEIF Can Puiggener

Conta contes de l'Ada Cusidó
"Quan surt el sol, estenem la roba al balcó, perquè s'eixugui amb el vent suau. Al balcó hi viuen uns amics que m'agrada com són: en Samuel, que viu a la butxaca de la camisa de quadres, que quan s'amaga la pluja surt de casa per buscar algun amic i compartir la tarda...

Al mitjó de colors, hi viu en Llopis, un cuc rondinaire que no fa mai bona cara; a les calcetes la Fina, que és fina de veritat, i també conec aquell parell d'enamorats que no paren de tirar-se floretes!!, i l'Agustí i els seus pares, i..., qui viu al vestit blau que no el veiem sortir mai de casa?"

L'Ada Cusidó el dia 15 de novembre ens va explicar un conte dolç, sobre l'amistat i la companyia a una dotzena de famílies del CEIF Can Puiggener.

dilluns, 18 de novembre de 2013

Les famílies de l'escola Can Llong fan un itinerari guiat al "Torrent de Colobrers"

Imatge del cartell de la xerrada
El torrent de Colobrers també és conegut amb el nom de torrent de la Tosca o de Can Pagès, i és un dels espais més valorats del rodal sabadellenc, sobretot per la formació de la pedra tosca i per la seva vegetació exhuberant.

L’Ajuntament de Sabadell a través del Programa Tàndem Família-Escola, ha aportat el guiatge de l’itinerari, a càrrec de Xavi Jiménez, de la secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell. L'activitat es va adreçar a les famílies de l’escola Can Llong i va tenir molt bona acollida, doncs s'hi van inscriure més de 80 persones. A causa de la pluja persistent fins moments abans d'iniciar l'activitat, només la van poder gaudir 22 persones.

El punt de trobada va ser l'aparcament de Sant Vicenç de Jonqueres i des de la zona d'estada es va resseguir el riu Ripoll fins a Can Pagès. Des de Can Pagès es va remuntar el Torrent de Colobrers, passant per la Foradada, la font i la masia de Can Moragues. Per retornar a Sant Vicenç de Jonqueres, la ruta va passar pel camp d'ultralleugers i el molí de l'Amat.

divendres, 8 de novembre de 2013

"Curset per explicar contes" a l'escola Floresta

Imatge del cartell de la xerrada, extreta web Rosa Fité
Durant tres sessions de 90 minuts, la Rosa Fité ha ajudat una dotzena de mares de l'escola Floresta a perdre la por a estar davant dels infants ajudant-les a poder explicar alguna història que els atrapi i els faci volar la imaginació. Durant les tres sessions s'han tractant, entre d’altres, aquests temes: 
  • Buscar el moment, quan comencem?
  • Què llegir i com fer-ho?
  • Com fer més fàcil l'hora del conte?
  • Com aprofitar les cançons de tota la vida perquè formin part de la nostra quotidianitat?
El taller es va portar a terme a la bilbioteca de l'escola, els dimarts 23, 30 d'octubre i 6 de novembre.


divendres, 1 de novembre de 2013

Xerrada al Col·legi Jesús Salvador “Com ajudar els nostres fills i filles en els estudis? Com afavorir l’èxit i evitar el fracàs escolar?”

Imatge del cartell de la xerrada, extreta d'Internet
Actualment, un de cada quatre alumnes de primària i un de cada tres alumnes de secundària fracassa al sistema educatiu. Podem prevenir i evitar aquesta situació? Hi ha estratègies que funcionen? Estan al nostre abast? 

La resposta és sí: hi ha estratègies que funcionen. Durant la xerrada a càrrec de la Núria Ribera, formadora de la FAPAC, s'han abordat les claus que afavoreixen l’èxit escolar i algunes propostes que permeten comprendre perquè el fracàs escolar avança i què podem fer-hi les famílies. 

Al llarg de tota la sessió es va promoure l'intercanvi d'opinions i dubtes amb els assistents. La xerrada es va realitzar el dia 29 d'octubre i van participar-hi 22 persones, pares i mares del Col·legi Jesús Salvador.